10&11

APRIL

2018

TT-HALL
ASSEN

« TERUG NAAR OVERZICHT

Gemeente Oldambt

Standnummer 327

Gemeente Oldambt: De jongste watergemeente van Nederland

De gemeente Oldambt bestaat sinds 1 januari 2010  Onze gemeente wordt gevormd door de kernen: Bad Nieuweschans, Blauwestad, Beerta, Drieborg, Finsterwolde, Ganzedijk, Heiligerlee, Hongerige Wolf, Midwolda, Nieuwolda, Nieuw Beerta, Nieuw-Scheemda, Oostwold, Scheemda, ’t Waar, Westerlee en Winschoten. Met een oppervlakte van 300 km² en een inwonertal van ongeveer 38.639 inwoners (19-8-2013) is Oldambt de tweede gemeente van de provincie Groningen. Oldambt heeft bezoekers, toeristen en dagrecreanten veel te bieden.

Kleine karakteristieke dorpen liggen verspreid in de weidsheid van het Oldambt. Winschoten vervult daartussen een centrumfunctie met gevarieerde winkels, schoolopleidingen, etc. Cultuur en cultuurhistorie zijn in het hele gebied te vinden. Van monumentale kerkorgels tot buitenkunst in de polder. Op de grens van Nederland en Duitsland vinden we Bad Nieuweschans met het Kuuroord Fontana.

Aan de oever van de Dollard blikt Duitsland ons tegemoet. Zittend op de dijk met een verrekijker voor je ogen, spot je in het voorjaar tal van vogel­soorten, die op trektocht zijn naar hun broed­gebieden in het noorden. Aan de horizon zien we tal van windmolens, die ons voorzien van groene energie. Maar als je je omdraait en landinwaarts over de uitgestrekte landerijen kijkt, is er nog iets wat velen niet weten, namelijk dat het merendeel van het Groninger aardgas onder die Oldambtster klei vandaan komt.

Midden in dat Groninger kleigebied met zijn monumentale boerderijen en uitgestrektelanderijen vinden we diverse kunstgalerieën en kunstenaarsateliers, maar ook een vliegveld in Oostwold met mogelijkheden voor parasailing aan de rand van het Oldambtmeer.

Er is meer: letterlijk ’het Oldambtmeer’. Wie zo’n tien jaar geleden voor het laatst in dit gebied was, ontdekt al snel de grote verandering.
Een uitgestrekt Oldambtmeer met woongebied Blauwestad is genesteld in het midden van de Graanrepubliek. De Oldambtster historie heeft daarmee een grote verandering ondergaan. Van agrarisch gebied naar wonen met ruimte en veel nieuwe toeristisch-recreatieve activiteiten. Voor sommige inwoners was dat even wennen, maar voor de toerist zijn er nu tal van nieuwe mogelijkheden, van watersportactiviteiten tot
Pitch & Putt. Van fietsen en zeilen tot gps-wandeltochten. Van wellness tot goed dineren of gewoon kamperen. Het gebied ontwikkelt zich meer en meer tot een plek, waar bezoekers zich welkom voelen.

De gemeente Oldambt prima industrieterreinen in de nabijheid van de A7 in Scheemda en Winschoten. Maar ook in Bad Nieuweschans zijn nog volop mogelijkheden.

Ook via het water zijn we prima bereikbaar. Een halfuurs spoorverbinding richting Groningen en een uursverbinding Richting Duitsland maken reizen per spoor aangenaam mogelijk.

 

 

Adres- & Contactgegevens

Gemeente Oldambt

Postbus 175
9670 AD Winschoten

Website: www.gemeente-oldambt.nl

PRIVACY DISCLAIMER

a wwwanted website NAAR BOVEN